De badjas wordt tegenwoordig veelal gedragen als kledingstuk om heerlijk in te ontspannen. Het kledingstuk kent echter een lange geschiedenis en stamt af van de banyan. De banyan was een kledingstuk dat veel gedragen werd door mannen van de 17e eeuw tot aan de vroege 19e eeuw. De heer des huizes droeg het kledingstuk na een bad of enkel om in te ontspannen zoals wij nu eigenlijk ook doen. Ook was het normaal voor de man om bezoek te ontvangen wanneer het kledingstuk werd gedragen. Ook vrouwen droegen het kledingstuk maar wel in mindere mate en alleen privé.

De badjas in de loop der jaren

De eerste kamer- of badjassen hadden een ontwerp dat was geïnspireerd op Aziatische en Perzische kledingstukken. De badjas kreeg een soort kimono ontwerp en werd gemaakt uit bijvoorbeeld Chinese of Franse zijde of Indiase Chintz. In de loop der jaren werd het model aangepast en ook gemaakt in andere stoffen. In de 19e eeuw ‘veroverde’ het kledingstuk ook de Europese markt. De badjas heeft heel wat uitvoeringen gekend. Zo kwamen er ook vergelijkbare mantels en capes op de markt maar dan zonder mouwen. In de jaren 40 was er de zogenoemde housecoat die werd gedragen door vele vrouwen. Langzaam maar zeker verdwenen de vergelijkbare kledingstukken op de achtergrond en vind je bijna en ieder huishouden de badjas wel terug als kledingstuk.

De moderne badjas

Bij een badjas denken velen aan het welbekende witte badstoffen exemplaar. De badjas is tegenwoordig in allerlei soorten te verkrijgben en wordt gemaakt van verschillende materialen. Naast het badstoffen exemplaar kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een badjas van fleece, een satijnen of juist een zijden exemplaar. Daarnaast kan de lengte verschillen en is de badjas verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren, met prints of kunt u een badjas laten voorzien van uw eigen naam om zo een uniek exemplaar in bezit te hebben. Verder komt de badjas in verschillende modellen met capuchon of juist met sjaalkraag en kunt u kiezen voor verschillende sluitingen.